Waarom bronnen vermelden

Geplaatst op: 19-02-2014

Een van de meest voorname redenen van bronvermelding is dat degene die jouw publicatie leest, zo te weten kan komen waar jij de informatie vandaan hebt gehaald. Hierdoor weet diegene dat je de informatie niet hebt verzonnen, maar van iemand anders hebt verkregen. Daarnaast geef je hiermee ook iemand de eer die hem of haar toekomt.

Bronvermelding zorgt voor betrouwbaarheid

Door bronvermelding stel jij de lezer in staat in de betrouwbaarheid van de gegeven informatie te achterhalen. Het verschil is dat je niet zomaar iets zegt, maar met de echte feiten te proppen komt. Deze feiten kunnen gecheckt worden doordat de bronnen bijgevoegd zijn.

Hoofdredenen voor bronvermelding

Bronvermelding heeft drie hoofdredenen. Deze drie redenen zijn:

  • Het moet duidelijk zijn wat jouw ideeën zijn en wat je hebt gelezen van iemand anders. Als dit niet duidelijk is, dan pleeg je plagiaat. Het kan soms ook per ongeluk gebeuren, als je bijvoorbeeld een stuk tekst uit een artikel of krant hebt overgenomen en bent vergeten om de bron te vermelden. Toch is het dan plagiaat en ben jij er verantwoordelijk voor. Niet alles is plagiaat, er is ook veel algemene informatie waarvan iedereen weet dat het klopt, maar niet (meer) duidelijk is wie het heeft geschreven. Denk aan:'De wereld is rond'. Dit is algemene kennis, waardoor je echt niet hoeft te vermelden wie dit ooit geschreven heeft.
  • De lezer moet kunnen controleren waar jij de informatie vandaan hebt gehaald. Hier kan hij achter komen doordat je hebt geparafraseerd, geciteerd en eventueel een bibliografie of referentielijst hebt toegevoegd.
  • Het gebruik van geschikte bronnen verhoogt de kwaliteit van het verslag en daarmee de geloofwaardigheid. 

Bron vermelden bij afbeelding

Vermelding van diverse bronnen

Bronvermelding BIN normen